top of page

Bryn og øvre øjenlåg

Der findes et udtryk, der lyder "Når man har en hammer er alting søm".

 

Et eksempel på dette er, at der efter min mening bliver lavet for mange operationer på øvre øjenlåg. Tunge bryn og tunge øvre øjenlåg er ofte til stede samtidig. Øjenlågsoperationen kan alle kirurger lave. Og så er det nogen gange den, der ender med at blive "hammeren" fordi den er det eneste værktøj i værktøjskssen.

Der er flere udmærkede forklaringer på, hvorfor ovenstående er tilfældet. Brynløft uden synlige ar er en dyrere og større operation og er kommet til noget senere end øjenlågsoperationen. Den er mere teknisk krævende for kirurgen og i modsætning til øjenlågsoperationen, så er den ikke blandt de operationer, plastikkirurger bliver oplært i under deres uddannelse. Af den simple grund, at det offentlige ikke tilbyder den.

Ofte giver det fint mening at lave øvre øjenlåg. Men hvis det er brynene der er det største problem, er det utrolig vigtigt at diskutere brynene helt fra starten. Og hvis man sidder over for en kirurg, der ikke laver brynløft, så kommer den diskussion desværre ikke altid. Så risikerer øjenlågsproblematikken at blive underkendt.

 

Så kan man selvfølgelig spørge:

Gør det egentlig noget at man får lavet øjenlågene, selvom de kun er en mindre del af problemet? Operationen hjælper vel stadig - bare i lidt mindre grad?

 

Svaret er desværre et klart nej. At lave en øjenlågsoperation på én, der mest af alt trænger til et brynløft, gør kun ondt værre. En øjenlågsoperation får brynene til at falde - det glemmer de fleste kirurger desværre at fortælle. Mange tror det sker fordi man strammer huden så meget, så brynene trækkes nedad. Det er dog ikke tilfældet - det kan faktisk slet ikke lade sig gøre.

 

Årsagen er, at den fylde der fjernes - hvor generende den end måtte være - også udgør et fundament for brynene. Så når man fjerner noget af fundamentet og brynenen får mindre støtte, så daler de naturligvis. Nogle gange så meget, så brynene efter operationen generer synsfeltet  lige så meget som øjenlågene gjorde før operationen. Bare på en mere generende måde. Tunge bryn er nemlig mere generende end øjenlåg er. Dels føles de tungere, hvilket ofte giver spændinger og hovedpinetendens i panden. Dels er for lave bryn ofte uskønt. Hos begge køn kan for lave bryn se olmt og utilnærmeligt ud. Hos kvinder kan det desuden komme til at se maskulint ud.

Men kan man så ikke bare lave brynløftet bagefter øjenlågene, hvis brynene viser sig at blive et problem?

Desværre ikke altid. Et brynløft skal se overdrevet ud de første uger efter operationen. Ellers falder de ganske enkelt ned igen. Og problemet er, at hvis man lige har fjernet overskydende hud på øjenlågene, så risikerer man at der ikke er hud nok på øjenlågene de første uger efter brynløftet. Og at øjnene derfor glider op i søvne og man får udtørring, tåreflåd, rødme og smerter i øjnene. Det kan være meget generende. Det, man nogle gange kan gøre ved for lave bryn, er at løfte dem en smule med toxin. Men det er ikke alle der har lige god effekt af et brynløft med toxin. Og hvis man er en af dem, så er der ikke andet at gøre end at vente 1-2 år indtil huden på øjenlågene er blevet lidt slap igen og brynløftet kan lade sig gøre. Det er længe, hvis man ikke føler nogen effekt af en operation og samtidig har fået bryn, man synes sidder for lavt.

 

Hvis du skal have vurderet dine øvre øjenlåg, så sørg for at brynene også bliver vurderet. Og vær forberedt på, at det du tror skal være en kort snak om en simpel lille operation måske ender med at handle om noget helt andet, nemlig brynløft.

Patientinformation

Ansigt diskrete linier_edited.jpg
bottom of page